Warning: include_once(assets/img/icons/svg.svg): failed to open stream: No such file or directory in /domains/alezdrowko.pl/public_html/wp-content/themes/alezdrowko/header.php on line 37

Warning: include_once(): Failed opening 'assets/img/icons/svg.svg' for inclusion (include_path='/domains/alezdrowko.pl/public_html/wp-content/plugins/backwpup/vendor/pear/archive_tar:/domains/alezdrowko.pl/public_html/wp-content/plugins/backwpup/vendor/pear/console_getopt:/domains/alezdrowko.pl/public_html/wp-content/plugins/backwpup/vendor/pear/http_request2:/domains/alezdrowko.pl/public_html/wp-content/plugins/backwpup/vendor/pear/mail_mime:/domains/alezdrowko.pl/public_html/wp-content/plugins/backwpup/vendor/pear/mail_mime-decode:/domains/alezdrowko.pl/public_html/wp-content/plugins/backwpup/vendor/pear/net_url2:/domains/alezdrowko.pl/public_html/wp-content/plugins/backwpup/vendor/pear/pear-core-minimal/src:/domains/alezdrowko.pl/public_html/wp-content/plugins/backwpup/vendor/pear/pear_exception:.:/usr/local/php/php53/share/pear:/usr/local/share/pear') in /domains/alezdrowko.pl/public_html/wp-content/themes/alezdrowko/header.php on line 37

RISOTTO ZE SZPARAGAMI

Skoro sezon na szparagi, to i risotto ze szparagami. Nie mogłam przejść obojętnie obok tych zielonych gałązek;). Szybkie, proste i pożywne danie, które zachwyci nie jednego Twojego domownika.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie SZPARAGI.jpg

Składniki na 4 duże porcje:

  • 500 g szparagów zielonych
  • 400 g ryżu arborio (ten specjalny do risotto, ale jeśli go nie masz to paraboliczny też zda egzamin)
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • 1/2 szklanki wina białego wytrawnego
  • sól
  • pieprz

Opcjonalnie:

  • Parmezan 10 g

Przygotowanie prostsze niż myślisz 😉

BULION:
Ze szparagów oderwij twardą końcówkę. Na maśle klarowanym, w mniejszym garnku zeszklij połowę cebulki i czosnku, a następnie dodaj oderwane wcześniej końcówki ze szparagów. Zalej 1 litrem wody, gotuj aż szparagi puszczą kolor (około 3-5 minut). Przelej bulion przez sitko do innego garnka i dobrze wyciśnij warzywa. Bulion gotowy, pamiętaj aby utrzymywać go ciepłego przez cały czas gotowania risotto.

Szparagi z których na początku zostały oderwane twarde końcówki, podziel na mniejsze części (ok. 5 cm) Na patelni rozgrzej tłuszcz, przesmaż delikatnie szparagi, następnie zdejmij je i użyj tej samej patelni do podsmażenia drugiej części cebuli i czosnku.
W kolejnym kroku do cebuli i czosnku wsyp ryż i delikatnie go zeszklij. Gdy ryż stanie się lekko przeźroczysty ,wlej białe wino i gotuj aż odparuje. Od tego momentu stopniowo wlewaj wcześniej przygotowany bulion do ryżu chochlą ,gdy już odparuje, daj kolejną porcję bulionu aż ryż stanie się miękki. Nie musisz wykorzystać całego bulionu. Gdy ryż będzie już gotowy dodaj wcześniej pokrojone szparagi i pokrojoną w kostkę, usmażoną pierś z kurczaka. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku.
Opcjonalnie:
Dodaj tarty parmezan na wierzch 😉

Wartości odżywcze w 100 g

  • Kcal 132.8
  • B: 9.11 g
  • W: 19.76 g
  • T: 1.14 g

Wersja wege: Wystarczy, że z przepisu usuniesz pierś z kurczaka.

Wartości odżywcze w 100 g

  • Kcal 145.3
  • B: 3.7 g
  • W: 28.39 g
  • T: 1.07 g